Wie denk je dat je band?!? Steun je collega's.

Gepubliceerd op 30 april 2020 om 09:00

Wie denk je dat je band?!? Steuntje in de rug voor jouw collega’s!

Als het gaat over het doorbreken van de flow, dan heeft de Coronacrisis wel zijn effect gehad. We zitten thuis achter de computer verbinding te maken met de collega’s via teams, zoom, skype, enzovoort. Ondertussen hebben we geleerd hoe we thuisonderwijs geven. En hebben we een groot respect, als we dat al niet hadden, voor zorgpersoneel, juffen en meesters. Er gebeuren mooie dingen en minder mooie dingen.

Iedereen gaat anders om met de huidige situatie. Maar hoe kun je straks als team de goede punten uit deze situatie meenemen naar de toekomst? Kortom: hoe en wat kun je als team hiervan leren? Hoe waardeer je elkaar voor de afgelopen periode en zet je de kwaliteiten binnen het team in voor de toekomst?  Waarderen, Leren en Inspireren. En hoe kun je elkaar juist NU helpen?

 

HELP een collega!

In de training Wie denk je dat je band?!? vergelijken we de menselijke dynamieken met muziekinstrumenten. Erg leuk, het is anders en niet bedreigend waardoor deze metafoor zeer effectief is. Mensen durven sneller dieper te gaan over waar het daadwerkelijk om gaat binnen het team.

 

Welke dynamieken kennen we?

 Zo is er De Bassist, De Drummer, De Gitarist en De Toetsenist. We krijgen begrip voor elkaars kwaliteiten en kunnen deze zo inzetten dat dit tot een beter resultaat leidt zoals meer klantwaarde, medewerkerswaarde en opbrengst.  

In dit artikel helpen we je om zicht te krijgen op de muzikanten in jullie team en deze kwaliteiten te waarderen.  We geven 4 inzichten per muzikant:

1 Wat is een kwaliteit in deze tijd.
2 Wat is een valkuil in deze tijd.
3 Tip voor straks, als jullie weer samen komen na deze thuisperiode en terugkijken op afgelopen periode.
4 Tip in deze periode van crisis met thuiswerken en afstand houden.

 

DE DRUMMER                                                        

Een van de bekendste drummers die om moest gaan met een crisis is David Grohl. David was de drummer van de band Nirvana. Was, want toen Kurt Cobain besloot om een einde aan zijn leven te maken, kwam er abrupt een einde aan de succesvolle band. En daar sta je dan met je drumstokjes.                                                 

Kenmerkend voor De Drummer in een team is het volgende: • Gedreven • Passie • Aanwezig • Fel • Doen • Direct.

 

 De drummer is slagvaardig en wil door. Dit zijn geweldige eigenschappen maar dit kan ook een grote valkuil zijn. Door bijvoorbeeld geen tijd te nemen om successen te vieren of om even stil te staan bij een intensieve periode. De Drummer wil vaak door. Herken je al een drummer in jouw team?

 

Kwaliteit in deze tijd: De Drummer wil door en ziet de crisis als een hobbel om te nemen.
Valkuil in deze tijd: De Drummer kan onvoldoende stilstaan bij het effect van de crisis op de mensen in het team maar ook voor klanten.

 

David begon na Nirvana een nieuwe band. Hij ging snel weer aan de slag om een nieuwe band op te richten. Dit werd de Foo Fighters. Zij verkopen miljoenen albums en uitverkochte concerten.
Toen David een beenbreuk opliep tijdens een concert, heeft hij de hele tour gewoon afgemaakt. Zittend op een stoel. Over doorgaan gesproken.

 

Voor straks: Als er straks weer meer actie moet komen, zal De Drummer de persoon zijn om oog te houden op het resultaat. De vaart erin houden en niet laten verslappen.  
Voor nu: De Drummer in het team kan wat afstandelijk overkomen en vooral bezig zijn met resultaat. Help De Drummer door één op één (heel belangrijk) te vragen hoe het nu met hem of haar gaat. Dit is bij iedereen belangrijk, maar juist voor De Drummer want die zal hier zelf niet snel over beginnen.

 

 

DE GITARIST

De bekendste gitarist ter wereld, Jimmy Hendrix. Een muzikale vernieuwer. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden en vernieuwende opnametechnieken Zijn stijl kan omschreven worden als een creatieve, psychedelische  verwerking van rock, soul en blues.

 

De Gitarist in je team herken je aan de volgende kenmerken: Overtuigen • Beïnvloeden • Innemend • Inspirerend • Impulsief

 

Dit zijn de eigenschappen die helpen bij verandertrajecten. Wanneer anderen wat sceptisch zijn, kan De Gitarist juist de aanjager zijn van de verandering. Je weet zeker dat een gitarist met nieuwe inzichten en ideeën zal komen.

 

Kwaliteit in deze tijd: ziet nieuwe mogelijkheden en durft hier ook voor te gaan. Er zijn geen problemen, alleen kansen.
Valkuil in deze tijd: Kan door alle ideeën soms het bos niet zien. Er zijn zoveel leuke ideeën!

 

Hendrix' stijl was uniek, hij was vernieuwend op gitaar in zowel spel als gebruik van versterkers en effecten. Een inspiratie voor veel grote gitaristen. Eric Clapton, ook geen slechte gitarist, gaf aan te willen stoppen met gitaar spelen toen hij Hendrix hoorde spelen.

 

Voor straks: Als je straks weer bij elkaar bent, en je moet nieuwe dingen gaan bedenken, nodig dan De Gitarist hierbij uit. Deze zal een belangrijke bijdrage leveren in enthousiasme en ideeën.
Voor nu: Enthousiasme is de motor voor de gitarist. De verhalen en ideeën moeten eruit. Maar juist in deze tijd is dit wat lastiger omdat je niet bij elkaar bent.
Vergaderingen zijn online meer to the point dan wanneer je fysiek bij elkaar zit. Een gitarist mist het podium op dit moment. Dus wanneer je zorgt dat de gitarist ook online het moment krijgt, zal de gitarist je rijkelijk belonen met enthousiasme, ideeën en support. 

 

DE TOETSENIST

Lang Lang was twee jaar oud toen hij Het Kattenconcert (Hongaarse rapsodie nr. 2) van Liszt, gespeeld door 'Tom' van het duo Tom en Jerry, in een tekenfilm op de televisie zag. Dit eerste contact met de Westerse klassieke muziek motiveerde hem piano te gaan spelen. Hij volgde hierna lessen bij professor Zhu Ya-Fen. Op vijfjarige leeftijd won hij het Shenyang Pianoconcours en speelde zijn eerste concert. 

 

De Toetsenist in je team herken je aan de volgende kenmerken.  Doet het juiste • Precies en Nauwkeurig • Kritisch • Consciëntieus

Waar De Gitarist is zijn enthousiasme kan doorslaan, en De Drummer niet kan wachten om aan de slag te gaan, daar heeft De Toetsenist zijn podium. Juist De Toetsenist kan kritische vragen stellen. En ondanks dat deze niet altijd enthousiast worden ontvangen door de andere muzikanten, zijn deze waardevol. Waardevol omdat het geluid van De Toetsenist ervoor zorgt dat het in één keer goed gebeurt. De Toetsenist zorgt ervoor dat aan alles is gedacht.

Kwaliteit in deze tijd: denkt al na over de toekomst en bekijkt wat er te leren valt voor de toekomst. Waar kunnen we het straks ander en/of beter doen?
Valkuil in deze tijd: kan te lang in details blijven zitten waardoor het langer duurt voordat er daadwerkelijk acties uit komen.

 

Lang Lang is de beroemdste klassieke pianist van deze tijd. Een uitspraak van Lang Lang: “Elke pianist die een beetje kan spelen komt tot 80 procent van de intentie van het muziekstuk. Maar om van 80 tot 90, of 95 te komen is heel erg moeilijk, laat staan 100 procent. Dat is alleen voor de allergrootsten. En dan gaat het altijd over details. Details en kennis.”

 

Voor straks: Als er straks gewerkt moet worden volgens het nieuwe normaal (1,5 meter aftand, handen wassen)  dan is De Toetsenist de persoon die aan de bel zal trekken als het zal versloffen.
Voor nu: Een Toetsenist kan het lastig vinden om hulp te vragen. Hier kan dan soms te laat mee worden gekomen. Wat helpt is om ook in deze tijd, structureel want dat vind De Toetsenist fijn, een bijpraat moment in te plannen. Let op: kort maar krachtig want anders haakt De Toetsenist af.

 

DE BASSIST

Een bekende bassist is Leland Sklar. Wie? Precies! Leland Sklar heeft meegespeeld op honderden albums van Dolly Parton tot Phil Collins. Ik weet zeker dat je weleens een nummer hebt gehoord wat is ingespeeld door meneer Sklar. Maar dat is vaak het lot van een bassist. Een waardevolle kracht maar vaak niet direct op de voorgrond. Het lot van deze harde werker.

 

Herken De Bassist in je team: • Stabiel • Harmonie • Wil anderen ondersteunen • Standvastig • Support

De Bassist is de verbinder. In een band is De Bassist de link tussen De Drummer en de rest van de band. Zowel ritmisch al een melodisch instrument. In teams is dit vaak de persoon die aandacht heeft voor de mensen uit het team. Hoe gaat het? Wat betekent het voor ons? Dit zijn uitspraken van De Bassist in het team.

 

Kwaliteit in deze tijd: Dit is de persoon die de verbinding op blijft zoeken. Die tijdens een online sessie wil weten hoe het met iedereen is. Belangstelling toont voor de gezondheid van de familieleden van teamleden.
Uitdaging in deze tijd: Op afstand toch lastiger om verbinding te voelen. Vergeet soms ook om voor zichzelf op te komen.

 

Leland Sklar heeft een tijdje bij de band ToTo gespeeld (Africa, Rosanna). Hier was hij niet alleen bassist maar vooral ook degene die zorgde voor de overige bandleden. Hij zorgde dat ze niet te lang in de kroeg bleven hangen, hun slaap kregen zodat ze weer fit op het podium stonden.

 

Voor straks: Als je allemaal weer bij elkaar bent fysiek, in een zelfde omgeving, dan zal dat weer wennen zijn voor iedereen. De Bassist zal ervoor zorgen om het gevoel van SAMEN in de fysieke situatie weer wordt gevonden.
Voor nu: De Bassist is iemand die graag ondersteunt. Zoals bijvoorbeeld De Doelgerichte Drummer. Dat wil niet zeggen dat De Bassist geen doel nodig heeft. Zeker wel! De Bassist kun je helpen door zeker in deze tijd, te laten merken wat hij of zij bijdraagt aan de doelstelling. Benoem de waarde die De Bassist bijdraagt in deze crisistijd en krijg er veel ondersteuning en inzet voor terug.

 

Hoe straks weer in The Flow?!

Vanuit huis werken, achter de computer en online vergaderen heeft nadelen maar ook voordelen. Dat hebben we met z’n allen ervaren. Straks als we weer bij elkaar mogen zitten, zal dit toch weer wennen zijn. Hoe houden we de goede dingen vast uit de thuiswerk tijd en hoe vullen we dit aan met de manier waarop we straks gaan werken.

Er zal een nieuwe FLOW moeten ontstaan.  Dus op het moment dat we weer bij elkaar mogen werken, gebruik dan dit moment. Wacht hier niet mee tot december, maar doe wanneer het weer kan en mag.

Wij helpen het team graag om straks een enthousiaste en effectieve start te maken in de hernieuwde samenwerking. Gebruik maken van het geleerde en aanvullen met het nieuwe en de aanwezige kwaliteiten. En vooral ook weer waardering krijgen voor elkaars kwaliteiten. Hoe zijn deze kwaliteiten zichtbaar geworden in de afgelopen periode en wat is nodig voor de toekomst.  Waarderen, Leren & Inspireren wat resulteert in hogere medewerkerstevredenheid, klanttevredenheid en resultaten.

Kritische Noot: Natuurlijk vind je bepaalde eigenschappen ook in andere dynamieken terug. Maar ondanks dat de acties en kenmerken misschien uitwisselbaar zijn, zijn deze voor de ene muzikant (dynamiek) toch net wat belangrijker dan voor de andere muzikant (dynamiek).  

 

Rock’On!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.