BasBaas!!

Gepubliceerd op 15 april 2020 om 16:43

De lessen van een BasBaas.....

WIE DENK JE DAT JE BAND?!?

Marcus Miller is het bewijs dat de beste adviezen niet altijd komen van de personen die het hardst schreeuwen. Eind juni de eer gehad om met deze bas gigant op hetzelfde podium te staan*.

Als bassist had hij een aantal tips die ook keurig passen binnen teams.

Ik deel deze graag met je:

1.      Ga niet gelijk in de actie modus!

Drummers ( collega’s die doortastend zijn en direct actie willen) die een studio inkomen, luisteren vaak kort naar het nummer. Halverwege worden direct de stokken gepakt: “ik weet hoe het gaat. Laten we maar gelijk beginnen met opnemen”.

Marcus geeft hier de credits aan Steve Gadd die bij binnenkomst in de studio het nummer luistert, nog eens luistert, nog eens luistert terwijl hij koffie drinkt. En pas na enige tijd zegt: “laten we het gaan opnemen.” Steve had het nummer op zich in laten werken, voelde het en speelde het nummer daarna direct in één keer goed in.

Dit is makkelijk te vertalen naar de bedrijfsvloer waar het geluid van de wat terughoudender collega (bassist, pianist) vaak niet wordt gehoord op dat moment. Neem de tijd en zorg ervoor dat alles gehoord wordt. Zo komen de pareltjes boven. Soms zo lastig in onze maatschappij waarbij directe actie met daadkracht wordt verward.

 

2.      Het gaat niet om jou!

Marcus geeft aan dat, als je verder wilt komen dan muziek maken in de slaapkamer, dat je moet leren dat je in dienst staat van de muziek.

Het gaat niet alleen om jou en hoe snel, hard, etc. je kunt spelen. Speel in dienst van het nummer. Vaak heb je als muzikant de neiging om te laten zien  hoe goed je bent. Dit vaak ter compensatie van andere zaken, maar dat is een ander verhaal.

Ook dit kun je vertalen naar de werkvloer. Als je als organisatie je doelen wilt realiseren, doe je dit samen. Dat kan betekenen dat het niet altijd om jou draait (wat ik een lastige les vond vroeger). Wat kun jij toevoegen aan de doelen van jouw organisatie?

Wijze lessen voor iedereen van een bescheiden en sympathieke maar oh zo goede BasBaas!; Mr. Marcus Miller! En ze passen precies in de Wie Denk Je Dat Je Band?!? filosofie.

Reminder: in oktober organiseren wij de workshop "Van muzikant naar manager...en weer terug" Hier komt ook zeker MM in terug, en mijn bezoek aan de platenmaatschappij. Meer info volgt binnenkort

 

*PS: Hij stond op het podium en ik kwam er naast staan om als een 15-jarig jochie een vraag te stellen aan mijn basheld! Maar toch; samen op één podium. Perceptie is alles, toch?! (c) dank aan The Music Alliance voor het organiseren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.